Jadłospis
Jadłospis od 15-09-2025 do 19-09-2025
Data/ | I śniadanie | II śniadanie | Obiad |
15-09-2025 Poniedziałek | Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mix warzyw , herbata z miodem i cytryną Owoc *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, kabanos, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko, jajko | I danie: Zupa wielowarzywna z makaronem. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchewka, por, kalafior i brokuł świeży, makaron pszenny, gluten, śmietana) IIdanie: Kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria, mięta z wiśnią. (schab, jajko, bułka tarta, gluten, olej rzepakowy, ziemniaki, ogórek zielony, jogurt naturalny) |
16-09-2025 Wtorek
| Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z wędzonki, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko, jajko, gorczyca Owoc | I danie: Barszcz biały z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchewka, por, zakwas barszczu, gluten, ziemniaki) IIdanie: Pulpety w sosie pieczeniowym, kasza bul-gur, marchewka, kompot. (polędwiczka wieprzowa, filet indyka, ciecierzyca, jajko, mąka, gluten, kasza bul-gur, marchewka tarta, olej rzepakowy) |
17-09-2025 Środa | Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko
| Pieczywo mieszane z masłem, szynką, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. Owoc *gluten, mleko | I danie: Krupnik ryżowy. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchewka, por, ryż paraboliczny) IIdanie: Porcja mięsa pieczonego, ziemniaki, papryka, woda z cytryną. (pierś kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, papryka żółta) |
18-09-2025 Czwartek | Pieczywo mieszane z masłem, krakowska sucha, mix warzyw, bawarka, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko, jajko, gorczyca | I danie: Zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchewka, por, dynia hokkaido świeża, prażone pestki dyni, śmietana, gluten) II danie: Porcja ryby w panierce, ziemniaki , ogórek, kompot. (filet z miruny, jajko, bułka tarta, gluten, olej rzepakowy, ziemniaki, ogórek kiszony) |
19-09-2025 Piątek | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera białego i awokado, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z cytryną. Owoc *gluten, mleko | Bułka drożdżowa z kruszonką, kakao. *gluten, mleko, jajko Mus owocowy/woda | I danie: Zupa z groszku zielonego z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchewka, por, groszek zielony mrożony, ziemniaki,śmietana) IIdanie: Makaron w sosie paprykowym z warzywami, kompot. (makaron pszenny, gluten, jajko, peperonata paprykowa, papryka czerwona pieczona, śmietana, mąka, gluten, cebula, mix warzyw mrożonych) |
* alergeny pokarmowe(mleko, gluten, seler, ryba, jajko ,soja, sezam, orzechy, miód ,kakao)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnie, razowe, angielka, bułka kajzerka /grahamka)
Mix warzyw (m.in.: pomidor, sałata, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, ogórek zielony/kiszony/) do każdego śniadania podawane są trzy różne warzywa
Owoce ( m.in.: jabłko, gruszka, brzoskwinia, nektarynka, śliwka, arbuz, banan, winogrono, kiwi, pomarańcza, mandarynka, melon, pomelo, owoce suszone)