Jadłospis
Jadłospis od 01-12-2025 do 05-12-2025
Data - Dzień tygodnia | I śniadanie | II śniadanie | Obiad |
01.12.2025 PONIEDZIAŁEK
| Płatki orkiszowe na mleku, grahamka z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną * mleko gluten, | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera białego z łososiem wędzonym, mix warzyw, bawarka, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, ryba
Owoc | I danie: Zupa jarzynowa z ryżem. (wywar warzywny: seler, pietruszka ,por, marchewka, brukselka, kalafior/mrożonka, ryż arborio, śmietana) II danie: Kotlet schabowy, ziemniaki, papryka, kompot. (schab, jajko, bułka tarta,gluten, olej rzepakowy, puree z ziemniaków z fasolą białą, papryka żółta) |
02.12.2025 WTOREK | Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, | Pieczywo mieszane z masłem, szynką, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko Owoc | I danie: Zupa z soczewicy z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka ,por, marchewka, soczewica czerwona, ziemniaki) II danie: Kluski leniwe, marchewka, woda z pomarańczą. (kluski wyrób gotowy, gluten, mleko, jajko, marchewka tarta) |
03.12.2025 ŚRODA
| Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko Owoc | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z czerwonej fasoli z suszonym pomidorem, mix warzyw, bawarka, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, | I danie: Zupa neapolitańska z serem żółtym i makaronem. (wywar warzywny: seler, pietruszka ,por, marchewka, ser topiony, ser żółty, makaron pszenny gluten, śmietana) IIdanie: Porcja mięsa pieczonego, ziemniaki, brokuł, kompot (pierś kurczaka, zioła suszone, ziemniaki, brokuł gotowany) |
04-12-2025 CZWARTEK | Pieczywo mieszane z masłem, serem białym, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, krakowską suchą, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko Owoc | I danie: Zupa pieczarkowa z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka ,por, marchewka, pieczarki świeże, ziemniaki, śmietana) II danie: Pulpety w sosie paprykowym, ryż, mizeria, kompot. (łopatka wieprzowa, ciecierzyca, czosnek, cebula, puree z papryki wędzonej, mąka, gluten,śmietana, ryż jaśminowy, ogórek zielony, jogurt naturalny) |
05-12-2025 PIĄTEK | Makaron literki na mleku, grahamka z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, | Chałka z masłem i dżemem żurawinowo-pomarańczowym o obniżonej zawartości cukru, miód, kakao. *gluten, mleko, jajko Owoc | I danie: Kapuśniak z białej kapusty z kaszą. (wywar warzywny: seler, pietruszka ,por, marchewka, czosnek, kapusta biała, kasza jęczmienna, gluten) IIdanie: Porcja ryby w panierce, ziemniaki, sałata lodowa w sosie z awokado, kompot. (filet miruny, jajko, bułka tarta gluten, ziemniaki, sałata lodowa, awokado, miód, cytryna, gorczyca, olej rzepakowy) |
* alergeny pokarmowe(mleko, gluten, seler, ryba, jajko ,soja, sezam, orzechy, miód ,kakao)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnie, razowe, angielka, bułka kajzerka /grahamka)
Mix warzyw (m.in.: pomidor, sałata, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, ogórek zielony/kiszony/) do każdego śniadania podawane są trzy różne warzywa
Owoce ( m.in.: jabłko, gruszka, brzoskwinia, nektarynka, śliwka, arbuz, banan, winogrono, kiwi, pomarańcza, mandarynka, melon, pomelo, owoce suszone)
