Jadłospis
Jadłospis od 12-05-2025 do 16-05-2025
Data/ Dzień tygodnia | I śniadanie | II śniadanie | Obiad |
12-05-2025 PONIEDZIAŁEK | Płatki żytnie na mleku, grahamka z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z tuńczyka, mix warzyw, bawarka, herbata z miodem i cytryną. Owoc *gluten, mleko, jajko, gorczyca | I danie: Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami. (wywar warzywno-mięsny: boczek wędzony parzony seler, pietruszka, marchew, por, kapusta biała, ziemniaki) IIdanie: Placki z jabłkiem, mięta z mango. (mleko, mleko roślinne, jajko, płatki jaglane/ żytnie, mąka pszenna gluten, jabłka) |
13-05-2025 WTOREK | Pieczywo mieszane z masłem, szynką, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko, | Budyń waniliowy(wyrób własny), pieczywo chrupkie pszenno-żytnie, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko, Owoc | I danie: Zupa z groszku zielonego z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, groszek zielony mrożony, ziemniaki, śmietana) IIdanie: Pulpety w sosie majerankowym, ryż na sypko, ogórek, kompot. (karczek, łopatka, soczewica czerwona, jajko, mąka gluten, majeranek suszony, ryż basmati, ogórek zielony) |
14-05-2025 ŚRODA | Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, | Pieczywo mieszane z masłem szynką, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko Owoc | I danie: Rosół z makaronem. (wywar mięsno-warzywny: udziki kurczaka seler, pietruszka, marchew, por, cebula, makaron nitkagluten,) II danie: Porcja mięsa pieszczonego, ziemniaki, papryka, woda z cytryną. (pierś kurczaka, suszone zioła, papryka czerwona, ziemniaki,) |
15-05-2025 CZWARTEK | Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, Owoc | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z kurczaka gotowanego, mix warzyw, bawarka, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, jajko, soja, gorczyca | I danie: Zupa z cukinii z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, cukinia świeża, ziemniaki, śmietana) II danie: Makaron z mięsem w sosie pomidorowym, ogórek małosolny kompot. (polędwiczka wieprzowa, olej rzepakowy, makaron kolorowy gluten, pulpa pomidorowa, koncentrat, ogórek małosolny) |
16-05-2025 PIĄTEK | Makaron na mleku, grahamka z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Ciasto jogurtowe, kakao. Owoc *gluten, mleko | I danie: Krupnik z kaszą. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, kasza jaglana/ jęczmiennagluten) IIdanie: Kotlet z ryby w panierce, ziemniaki, marchewka, kompot. (filet z morszczuka, jajko, bułka tarta gluten, olej rzepakowy ziemniaki, marchewka tarta,) |
* alergeny pokarmowe(mleko, gluten, seler, ryba, jajko ,soja, sezam, orzechy, miód ,kakao)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnie, razowe, angielka, bułka kajzerka /grahamka)
Mix warzyw (m.in.: pomidor, sałata, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, ogórek zielony/kiszony/) do każdego śniadania podawane są trzy różne warzywa
Owoce ( m.in.: jabłko, gruszka, brzoskwinia, nektarynka, śliwka, arbuz, banan, winogrono, kiwi, pomarańcza, mandarynka, melon, pomelo, owoce suszone)