Jadłospis
Jadłospis od 20-01-2025 do 24-01-2025
Data/ Dzień tygodnia | I śniadanie | II śniadanie | Obiad |
20-01-2025 PONIEDZIAŁEK | Płatki owsiane na mleku, bułka grahamka z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. Owoc *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z kurczaka wędzonego, mix warzyw herbata z miodem i cytryną/kawa mleczna. *gluten, mleko, jajko, gorczyca | I danie: Zupa z soczewicy z grzanką. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, soczewica czerwona, grzanki pszenne gluten) IIdanie: Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, papryka, kompot. (filet kurczaka, olej rzepakowy, płatki kukurydziane, bułka tarta gluten, jajko, ziemniaki, papryka żółta)
|
21-01-2025 WTOREK | Pieczywo mieszane z masłem, szynką wędzoną, mix warzyw, kawa mleczna/ herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko Owoc | I danie: Zupa wielowarzywna z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, kalafior/groszek zielony/żółta fasola- mrożonka, ziemniaki, śmietana) II danie: Kluski szpinakowe w sosie śmietanowo -pieczarkowym, ogórek kiszony, kompot (kluski szpinakowe wyrób gotowy gluten, śmietana, pieczarki świeże, mąka, cebula, ogórek kiszony) |
22-01-2025 ŚRODA | Kasza kus-kus perłowa na mleku pieczywo mieszane z masłem i mix warzyw, herbata z miodem i cytryną Owoc *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, makrela wędzona, mix warzyw, bawarka, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, ryba, jajko, gorczyca | I danie: Barszcz czerwony z makaronem. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, buraczek czerwony, koncentrat buraczany, makaron pszenno/razowy gluten, śmietana) IIdanie: Porcja mięsa pieczonego w ziołach, ziemniaki, ogórek zielony, woda z pomarańczą. (filet kurczaka, soja, zioła suszone, cebula, czosnek, ziemniaki, ogórek zielony) |
23-01-2025 CZWARTEK | Pieczywo mieszane z masłem, kabanos mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem i ogórkiem zielonym (wyrób własny), mix warzyw, kawa mleczna/herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko
| I danie: Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, kapusta biała, ziemniaki) IIdanie: Pulpety w sosie pomidorowym, kasza, marchewka oprószana gotowana, kompot. (filet indyka, łopatka, soczewica czerwona, jajko, soja, pulpa pomidorowa, koncentrat, mąka gluten, , kasza bul-gur marchewka, masło) |
24-01-2025 PIĄTEK | Makaron na mleku, bułka grahamka, z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Chałka z masłem, kakao. *gluten, mleko Owoc | I danie: Krupnik z ryżem. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, ryż brązowy) II danie: Porcja ryby w panierce, puree ziemniaczane, surówka z kiszonej kapusty, kompot (filet z miruny, jajko, bułka tarta gluten, olej rzepakowy, ziemniaki, fasola biała, kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula) |
* alergeny pokarmowe(mleko, gluten, seler, ryba, jajko ,soja, sezam, orzechy, miód ,kakao)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnie, razowe, angielka, bułka kajzerka /grahamka)
Mix warzyw (m.in.: pomidor, sałata, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, ogórek zielony/kiszony/) do każdego śniadania podawane są trzy różne warzywa
Owoce ( m.in.: jabłko, gruszka, brzoskwinia, nektarynka, śliwka, arbuz, banan, winogrono, kiwi, pomarańcza, mandarynka, melon, pomelo, owoce suszone)