Jadłospis
Jadłospis od 17-11-2025 do 21-11-2025
Data | I śniadanie | II śniadanie | Obiad |
17.11.2025 PONIEDZIAŁEK | Płatki jaglane na mleku, angielka z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko
| Pieczywo mieszane z masłem pastą z makreli wędzonej, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną./bawarka. Owoc
| I danie: Żurek na wędzonce z ziemniakami. (wywar warzywny/mięsny *zakwas żurku gluten, seler, pietruszka, marchew, por, boczek wędzony parzony, ziemniaki śmietana) II danie: Placuszki z jabłkiem, mięta z wiśnią. (mleko, mleko roślinne, jajko,mąka gluten,/otręby owsiane i pszenne, mąka bez glutenu, olej rzepakowy, jabłko tarte) |
18.11.2025 WTOREK | Pieczywo mieszane z masłem i szynka, mix warzyw, kawa mleczna/ herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Kasza manna na gęsto na mleku z musem owocowym (truskawka-mango), herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko, Suszona żurawina | I danie: Ogórkowa z ryżem. (wywar warzywny: *seler, pietruszka, marchew, por, ogórek kiszony, czosnek, ryż paraboliczny, śmietana) II danie: Udziki drobiowe, ziemniaki, brokuł gotowany, kompot. (pieczone udziki drobiowe, zioła suszone, czosnek, ziemniaki, brokuł mrożony gotowany polany masłem) |
19.11.2025 ŚRODA | Paryżanka (kasza gryczana biała) na mleku, grahamka mix warzyw, herbata z miodem i cytryną *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko Owoc
| I danie: Zupa paprykowa z ziemniakami. (wywar warzywny: *seler, pietruszka, marchew, por, papryka czerwona pieczona, peperonata paprykowa, koncentrat pomidorowy, ziemniaki, śmietana) II danie: Pulpety w sosie pieczeniowym, makaron, marchewka,kompot. (łopatka, karczek, ciecierzyca, jajko, soja, makaron pszenny ryżyk, gluten, marchewka tarta) |
20.11.2025 CZWARTEK | Pieczywo mieszane z masłem, parówka, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko Owoc | Pieczywo mieszane z masłem, serem białym, mix warzyw, kawa mleczna/ herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | I danie: Zupa grochowa na kiełbasce z zacierką. (wywar warzywno/mięsny: *seler, pietruszka, marchew, por, groch łuskany, kiełbaska cienka z szynki, makaron pszenny gluten,) II danie: Porcja mięsa duszonego w sosie własnym, ziemniaki, mizeria, kompot. (pierś kurczaka, soja, zioła suszone, ziemniaki, ogórek zielony, jogurtnaturalny) |
21.11.2025 PIĄTEK | Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko
| Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, jajko Owoc | I danie: Krupnik z płatkami owsianymi. (wywar warzywny: *seler, pietruszka, marchew, por, czosnek, płatki owsiane/ gluten) II danie: Porcja ryby w panierce, ziemniaki, papryka, kompot, (filet z miruny, gluten bułka tarta, jajko, soja, olej rzepakowy, ziemniaki, papryka żółta) |
* alergeny pokarmowe(mleko, gluten, seler, ryba, jajko ,soja, sezam, orzechy, miód ,kakao)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnie, razowe, angielka, bułka kajzerka /grahamka)
Mix warzyw (m.in.: pomidor, sałata, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, ogórek zielony/kiszony/) do każdego śniadania podawane są trzy różne warzywa
Owoce ( m.in.: jabłko, gruszka, brzoskwinia, nektarynka, śliwka, arbuz, banan, winogrono, kiwi, pomarańcza, mandarynka, melon, pomelo, owoce suszone)
