Jadłospis
Jadłospis od 24-03-2025 do 28-03-2025
Data/ | I śniadanie | II śniadanie | Obiad |
24-03-2025 PONIEDZIAŁEK | Kasza kus-kus perłowa na mleku, grahamka z masłem, mix warzyw, miodem, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z tuńczyka, mix warzyw, bawarka, herbata z miodem i cytryną. Owoc *gluten, mleko, ryba, jajko, gorczyca, soja
| I danie: Zupa ziemniaczana. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, ziemniaki, śmietana) II danie Makaron w sosie „Ratatouille” z warzywami, kompot. (makaron pszenno/razowy gluten, cebula, czosnek, peperonata mix papryki, koncentrat pomidorowy, mix warzyw mrożonych, olej rzepakowy) |
25-03-2025 WTOREK | Pieczywo mieszane z masłem, kabanos, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, serem białym z fetą, mix warzyw, kawa mleczna/ herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko Owoc | I danie: Zupa pieczarkowa z makaronem. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, pieczarki, makaron razowy- gluten,śmietana) IIdanie: Porcja mięsa pieczonego, ziemniaki, papryka, woda z cytryną. (pierś kurczaka, zioła suszone, ziemniaki, papryka czerwona) gluten |
26-03-2025 ŚRODA | Otręby owsiane na mleku, grahamka z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Kisiel owocowy( wiśnia/truskawka-wyrób własny) z jogurtem naturalnym, chrupki kukurydziane, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko
| I danie: Barszcz czerwony z ziemniakami. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, buraki, ziemniaki,) IIdanie: Pulpeciki w sosie śmietanowym, kasza, ogórek, kompot. (pierś kurczaka, łopatka, mąka pszenna, gluten,jajko, soja, śmietana, soczewica czerwona, majeranek suszony, kasza gryczana, ogórek zielony) |
27-03-2025 CZWARTEK | Pieczywo z masłem, serem żółtym, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z miodem i cytryną. Owoc *gluten, mleko | Pieczywo mieszane z masłem, pastą z wędzonki, mix warzyw, bawarka, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko, soja, jajko, gorczyca | I danie: Zupa szczawiowa z jajkiem. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, szczaw konserwowy, jajko, śmietana) IIdanie: Porcja mięsa duszonego w sosie własnym, ziemniaki, surówka z buraka czerwonego, kompot. (pierś kurczaka, por, zioła suszone, ziemniaki, burak, jabłko, ogórek kiszony, cebula, olej rzepakowy) gluten |
28-03-2025 PIĄTEK | Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, mix warzyw, herbata z miodem i cytryną. *gluten, mleko | Bułka drożdżowa z kruszonką, kakao. Owoc *gluten, mleko, jajko | I danie: Krupnik z kaszy bul-gur. (wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, por, kasza bul-gur, gluten,) IIdanie: Porcja ryby, puree ziemniaczane, marchewka, kompot. (filetz miruny, jajko, bułka tarta, gluten, ziemniaki, fasola biała, marchewka tarta, olej rzepakowy) |
* alergeny pokarmowe(mleko, gluten, seler, ryba, jajko ,soja, sezam, orzechy, miód ,kakao)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnie, razowe, angielka, bułka kajzerka /grahamka)
Mix warzyw (m.in.: pomidor, sałata, szczypiorek, papryka, rzodkiewka, ogórek zielony/kiszony/) do każdego śniadania podawane są trzy różne warzywa
Owoce ( m.in.: jabłko, gruszka, brzoskwinia, nektarynka, śliwka, arbuz, banan, winogrono, kiwi, pomarańcza, mandarynka, melon, pomelo, owoce suszone)